Tietoa eläinavusteisuudesta

Eläinavusteinen interventio (Animal-Assisted Intervention, AAI) 
tarkoittaa
eläinavusteista työskentelyä ja tämä käsite sisältää eläinavusteisen terapian, toiminnanopetuksen ja valmennuksen. Käsite ei sisällä esim. opas- ja avustajakoirien toimintaa.

Mitä tarkoittaa eläinavusteisuus ja eläinavusteinen työskentely?

"Goal-oriented and structured intervention that intentionally includes or incorporates animals in health, education, and human services (e.g. social work) for the purpose of therapeutic gain in humans." (Fine, A. (2015) Handbook on Animal-Assisted Therapy: Foundations and guidelines for animal-assisted interventions)

Suomennetuna: "Eläinavusteisuus on tavoitteellista ja suunnitelmallista interventiota, jossa eläin tarkoituksenmukaisesti sisällytetään tai osallistetaan terveydenhuollon, kasvatuksen ja koulutuksen sekä sosiaalihuollon palveluihin tavoitteena saada aikaan terapeuttisia vaikutuksia ihmisissä."

Terapiakoira

Terapiakoira on koulutettu koira, jonka soveltuvuus on arvioitu terapiakoiratyöskentelyyn. Soveltuvuusarviointi voidaan tehdä halutun kohderyhmän mukaisesti, esimerkiksi, kun halutaan työskennellä vaikkapa lasten kanssa.

Terapiakoira voi työskennellä missä tahansa eläinavusteisuuden muodossa: toiminnassa, sosiaalityössä, terapiassa, opetuksessa ja valmennuksessa.

Terapiakoira-termi sekoitetaan usein terapia-sanan takia koira-avusteiseen terapiaan, mutta se tarkoittaa koira-avusteiseen työskentelyyn koulutettua koiraa.

Terapiaeläin on termi, jota voidaan käyttää eläimestä, joka on soveltuva ja/tai koulutettu eläinavusteiseen työskentelyyn.

Terapiakoira ei määritä työskentelyn muotoa, vaan koira-avusteista työskentelyä tekevä ammattilainen (tai muu). Työskentelyn muoto määräytyy siten ammattilaisen oman koulutuksen sekä tavoitteiden mukaan. Esimerkiksi luokanopettaja voi kouluttautua koira-avusteiseen opetukseen ja tarjota sitä työskentelymuotona kohderyhmänsä tai -yksilön kanssa.

Hyvä selkeyttävä esimerkki on omasta koira-avusteisesta työskentelystäni, kun tarjoan lapsiryhmälle koira-avusteista toimintaa agilityn muodossa. Kyse on koira-avusteisesta toiminnasta, koska minulla ei ole esim. kasvatusalan tai fysioterapeutin tutkintoa. Jos liikunnanopettaja järjestäisi kohderyhmälleen agilityharjoituksen, hän voisi toteuttaa sen joko koira-avusteisen opetuksen muodossa (asettaen yksilöllisiä, mitattavia, seurattavia ja dokumentoitavia tavoitteita) tai koira-avusteisen toiminnan muodossa (asettamatta yksilöllisiä tavoitteita, vaan yleisen tavoitteen muodossa kuten hyvän mielen, liikunnan ilon, virkistymisen muodossa).

Toinen esimerkki on jos minä tarjoaisin Toton kanssa lapsille lukuhetkiä, eli lapsi saisi tulla lukemaan haluamaansa kirjaa järjestettyyn tapaamiseen, niin kyse on koira-avusteisesta toiminnasta. Jos taas kasvatusalan ammattilainen tarjoaisi samaa, se luetaan koira-avusteisen opetuksen muodoksi (edellyttäen yksilöllisten tavoitteiden asettamisen, mittausten, seurannan ja dokumentoinnin).

Pähkinänkuoressa

koulutettu terapiakoira voi työskennellä missä tahansa työskentelymuodossa ja terapiakoiraohjaajan oma tutkinto/koulutus määrittää muodon. Muotoon vaikuttaa myös tavoitteiden asettamisen tapa.

Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam nisi ut aliquid ex ea.

fff

Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut.